dijous, 2 de febrer del 2017

2. Identitat digital i entorn personal d'aprenentatge (PLE)

Durant la sessió 2 hem utilitzat la dinàmica de Philips (6x6: es fan 6 preguntes donant 6 minuts) per saber "Què és i com es gestiona la identitat digital?

Aquesta dinàmica s’utilitza a l’escola perquè tots els nens de cada grup petit hagin de respondre i no es quedin callat envers la resta del grup. Implica a cada membre del grup sense deixar exclòs a cap dels infants.
Nosaltres, hem  hagut de decidir en el nostre grup quin ordre seguir per respondre-la.

 1- Què és la identitat digital?

-La descripció que ens defineix a nosaltres dins la comunitat digital en l’era virtual.
-Tot allò que podem trobar i que ens informi (imatges, articles, dades) definint la nostra identitat.

Per a mi, un dels grups que ho ha definit millor i que més s'adequava a la nostra definició ha estat el primer:

Grup 1: És el rastre que té cada persona a Internet. A vegades és d’apartat personal i d’oci i d’altres que van més enllà, ja sigui temes professionals, esportius... No saps mai si es veritat o no, qui ho ha publicat, qui ho mira i molts cops no es pot esborrar perquè ha sigut publicat per tercers.
2-Com es gestiona la identitat digital? Com fem que es conegui més?
La gestió de la identitat no està del tot controlada per l’usuari, per una banda la controla la comunitat digital qui gestiona el contingut i l’ús, i per altra banda tu mateix utilitzant fonts i xarxes socials en les que hi dipositem informació nostre tot fent difusió. Ser conscients que la nostres dades i informació sempre quedaran a la red social.

3-Quins inconvenients i quins avantatges pot tenir la nostra presència a la xarxa?
- Inconvenients: Que es poden utilitzar i fer difusió de dades personals, imatges...sense el teu permís que et poden perjudicar en un futur. Pots estar controlat i vigilat fins a un punt que coneguin de manera vulnerable informació sobre la teva identitat i vida.
- Avantatges: és una manera de donar-te a conèixer arreu del món i que per exemple en l’àmbit laboral et pot facilitar i beneficiar l’intercanvi d’informació que et pot obrir més possibilitats. Et connecta i et relaciona amb altres usuaris d’arreu del món en el qual l’intercanvi d’informació amb els mateixos interessos. Facilitar la recerca d’individus que poden estar en perill o necessitar ajuda.

4. Què creieu que li agradradaria trobar a un director d’escola si busqués informació vsotra a la xarxa?
- Aportacions en l’àmbit eduactiu com revistes, artciles, blogs, formació...
- Experiències a les escoles.
- Perfil que es presenta en l’era digital tingui coherència amb el perfil de mestra que es busca i que realment ets.
- Compartir idees i informació de manera recíproca entre usuaris i mestres per enrriquir i ampliar l’intercanvi d’informació per la teva formació i diversificat.

5. Com podem ajudar els nens a tenir consciència i a gestionar la seva identitat digital?
- Que conegin app fonts d’informació per poder fer visibles les conseqüencies i funcionametn de l’era digital fent-los conscient del caire mundial que abarca i la rapidesa amb la que es difon informacions
- Ajudant-los  a que coneguin les conseqüències i riscos que poden haver-hi
-Mostrar bons models i accions que no afecten i controlen el mal ús de la informació.
- Mostrar-lis notícies de fets que els ajudin a reflexionar sobre els diferents punts de vista, opinions i relativitat que hi ha al tenir informació sobre alguna altra persona.
A més a més,  durant la sessió d'avui també hem aprés i parlat sobre un nou concepte:

PLE (Personal learning environment)

Segons Wikipedia PLE és: "el conjunto de herramientas, fuentes de información, conexiones y actividades que cada persona utiliza de forma asidua para aprender".
El PLE és una nova possible manera d’aprendre, és una manera de fer d’aprendre. Pots aprendre les coses gestionant el teu PLE, per tant, aquest està mot vinculat a la pedagogia. Si sabem com utilitzar-lo podem aprendre molt.
He creat un PLE utilitzant l'aplicació Power Point. Hi podeu veure les relacions d'aprenentage  que considero que tinc amb el meu entorn:





Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada