dilluns, 30 de gener del 2017

1. Inici de l'assignatura TIC: Societat digital i alfabetització digital!

Avui dia 30/1/17, hem iniciat l'asssignatura de "La utilització didàctica de les TIC i d'Internet.

Crec que aquesta assignatura em pots ser molt útil ja que normalment no utilitzo les TIC com a una eina pedagògica ni en conec tots els seus recrusos i aplicacions que em poden ajudar com a docent. És necessari que tots els mestres estiguin adaptat i sàpiguen mínimanet com poden afavorir l'aprnentage i desenvolupament dels infants amb le smillors possibilitats i recursos, per tant, és feina nostra i responsabilitat de tota la comunitat d'aprenentatge que això sigui possible.

Societat digital i alfabetització digital!

Durant aquesta sessió hem estat parlant sobre l'educació actual, i sobretot hem refelxionat sobre la pregunta de Cristòbal Cobo : "L'educació actual és la millor que podem tenir avui?" Tots hem hagut de pensar en aquesta pregunta que crec, és cabdal per avançar com a mestres dins una societat que en constant moment està en canvi.
El primer concepte que he après ha estat "l'aprenentatge invisble". I què vol dir exactament? S'anomena així perquè és aquell aprenentatge real que cada dia fem, aquell que no veiem, però que en la societat i ón actual ens obliga a aprendre segon a segon. Aprenem de tot allò que ens envolta, tot el que veiem, parlem, sentim... I més que mai ara! Els carrers, les cases, els transports... estan plens d'informació digital que ens demana inconscienment que li donem atenció, fent així que estiguem en un constant  i continü aprenentatge. Es diu que aprenem a 360º, per totes les bandes, a totes hores.

La societat actual és fruit d'una revolució cultural:

- Revolució agrària: passem de ser nòmades a ser sedentaris.
- Revolució industrial: utilització de les màquines.
- Revolució digital: la informació es pot codificar en 0 i 1 (codi binari). Tota la informació e spot tranformar perquè tothom en pugui tenir accés.

L'educació en la societat digital!

Hem de considerar el canvi que hem de fer per educar: Educar consisteix en adquirir coneixements, criteris i recursos per  poder desenvolupar-se en la societat actual i sobretot futura.

Un dels conceptes equivocats que podem tenir els mestres, les famílies i la resta de població és la sensació que els nens només aprenen a l'escola. No és així! Aprenem a  través de tot allò que ens aporten tots els contextos durant el nostre dia a dia. La vida és un aprenentatge que mai para, i on tot s'aprofita i queda guardat en el nostre creixement.
És per això que l'escola i els mestres ens hem de plantejar què necessiten els nens i nenes per aprendre d'aquestes situacions i contextos no escolars per saber en tot moment quina és la millor manera de garantir el seu desenvolupmanet global. Cal que profitem tots informació: polítcs, notícies, xarxes... tot el món està connectat i cal que ens adaptem a ell.

Per acabar, he de citar un personatge rellevant: Georgetown Siemens. Ens explica com aprendre consisteix en establir connexions amb el coneixement a tres nivells: neuronals, cognitius i externs.

Els nens són el futur i depenen de nosaltres!




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada