diumenge, 30 d’abril del 2017

10. L'ús dels mitjans i l'educació en comunicació

Durant aquesta sessió, a classe hem parlat sobre l'ús dels mitjans i l'educació en comunicació.

Normalment creiem que els alumnes dominen l'ús dels mitjans i sobretot aquelles applicacions que són utilitzades per comunicar-se. Els infants han de ser conscinets del mal ús que també es pot fer sobre aquets i per aixó hem de procurar que siguin concinets dels ricos i que es facin repsonsables i autònoms del seu aprenetatge a través d'aquets. Cal que eduquem ciutadans capaços de conviure en un món on són capaço de raonar i de ser crítics amb les seves pròpies decisions.

Vam veure un artcile on es justifica el per què és imporntant fer servir els mitjans de comunicació a l'escola. Aqusta article és el Manifest per l'educació en comunicació. Cliqueu-hi a sobre i el podreu llegir.

Un dels altres conceptes que he aprés en aquesta sessió és "l'educació mediàtica". Actualment el 99% de la població encara no sap i desocneix què és. L'alfabetització mediàtica és aquella capacitat d'entendre allò que se'ns explica a través d'aquests mitjans de comunicació, o alhora, saber i poder explicar i transmetre  a través dels mitjans de comunicació. Cal vigilar amb els tipus de mitjans de comunicació , ja que molts  poden crear falses esperançes o il·lusions de la realitat. Normalment ens fixem més en el llenguatge visiual que en el que aporten aquests  i no tant en el seu component relacional, és a dir, que deixem que ens portin a l'emocional i no tant a la raó per així descriminar-hi la realitat i el que de veritat ens volen vendre.

Els mestres hem de guiar i ajudar als alumnes a que siguin consicents de la seva ment crítica quan reen tota infromació externa. Per fer-ho, no obstant, no podem privar-los d'activitats, experiències i altres dinàmiques en les quals exerimentin amb aquesta mitjans i amb el que ens diuen.

Per fer-nos més concients també anoslatres com a ftures mestres, hem vislutailtzat un vídeo que m'ha fet relfeixonar sobre toa la pressió social que hi ha al voltant de la dona i de tothom en relaltat, com els mitjans infleuixen en noslatres i ens fan actuar de detrmiandes maneres. Aquí teniu el video:



A través d'aquest video seria una bona activitat per parla-ne amb els alumnes, i per fer-ne una reflexió crítca i així fer-los raonar sobre les seves pròpies opinions i sobre el que creuen que la societat pensa.

Crec que és molt important fomentar la llibertat d'expressió a través del raonamnet i la conversa amb els infants, i sobretot en aquest tema que està tant present en el dia dia de tots i que ens afecta d'una manera o altra. Els esterotips i els missatges que de vegades ens ofereixen els mitjans s'han de criticar, s'han de valorar des del raonament personal i així saber què és bo per a nosaltres i que no.

dilluns, 24 d’abril del 2017

9. Creació de materials didàctics i recursos per a l'aprenentatge autònom!

Bon dia,

Avui el professor de l'assignatura TIC ens ha explicat a través d'una flipped classroom cm determinades aplicacions ens ajuden a preveure i promoure el treball autònom de l'alumne.

Per exemple, una d'elles era l'Educreations en la qual a través d'un vídeo editat en imatge i so pel mateix professor, se'ns explicava un contingut específic com les fraccions d'un nombre mixte. Dues aplicacions més que s'assemblen a aquesta són el Movenote i Lensoocreate. A més a més, hi ha altres aplicacions pensades més per a una treball autònom del mateix mestre per poder vídeos ja pensjats que ens serveixin per explicar a classe. Algunes d'aquestes són Edpuzzle, VídeoAnt i Vídeonot.es. També tenim més aplicacions que s'utilitzen com a material per poder fer la posada en comú a classe a través del treball autònom del nen davant un contingut. Una de les aplicacions més conegudes és Kahoot, ja que és molt fàcil de treballar i motiva als infants en una mena de competició molt interactiva i participativa. Altres aplicacions són Mentimeter i Google Forms.

La tasca a fer per tant ha estat:
Per parelles, triar un d'aquests programes i un contingut específic de primària a treballar. En el meu cas i el de la meva companya, la Marta, hem triat l'Edpuzzle per treballar la divisió de dues xifres. Després hem hagut de crear un producte concret i compartir-lo amb la resta del grup  i així poder fer la tasca demanada per penjar i compartir amb el professor.






Com ho hem fet?


Hem triat l'aplicació d'Edpuzzle i una de nosaltres s'ha hagut de registrar en l'aplicació, cosa que es por fer accedint amb el teu compre de google que ja tenim creat per la mateixa Universitat. Un cop hem entrar hem escollit un vídeo que prèviament hem visualitzat sobre una explicació d'una profesora a través d'un vídeo sobre la divisó de dues xifres. Hem vist que dins l'aplicació ens facilitava aquesta cerca del vídeo, buscant la paraula clau o inserint el mateix codi URL del youtube. Un cop l'hem inserit hem pogut editar-lo fàcilment. Aquí teniu els passos a seguir per poder crear el vídeo.

1. Primer hem possat el nom en aquest cas o inserit l'URL del vídeo buscat en una altra aplicació. Com podeu veure hem triat el primer que surt.


2. Al clicar el vídeo directament et deixa editar-lo. En aquesta fotografia podeu veure com hi ha la possibilitat de gravar la teva veu perquè mentre esdevé el vídeo els alumnes t'escoltin a tu en algun moment determinat.



3. El que nosaltres hem fet és seleccionar l'opció de "Quiz", en la qual arribat un punt del vídeo, aquest es para i a l'alumne li surt una pregunta que ha de respondre per poder seguir veient l'exercici.


4. Aquí l'exemple de com posar la pregunta.



 5. Així mateix, escrivim la resposta correcte que haurà d'escriure l'alumne, aproximadament semblant a les paraules del mestre.


6. Un cop ja hem posat totes les preguntes si notes de veu en els moments que volguem del vídeo, el qual s'atura esperant la resposta per poder continuar, guardem el vídeo i decidim, en aquest cas, que els alumnes no podran anar directament a les preguntes sense veure el vídeo sencer i amb l'ordre adequat. (Seleccionar "Prevent Skipping")


7. Un cop fet, compartim el vídeo inserint directament el codi ORL que ens facilita l'aplicació perquè directament l'enviem a l'alumnat i aquest el pugui realitzar.


8. Per finalitzar cal dir que la mestra pot veure qui ha realitzat la tasca, quantes preguntes ha respòs i la seva avaluació, i si l'alumne l'ha vist sencer o no.

Aquí us deixo el nostre material didàctic que hem creat amb l'aplicació. Podeu veure des del rol de l'alumne com es realitza l'exercici:


Reflexió final:

Per a mi, crec que ha estat una de les sessions en les que he aprés més com a futura mestre i de la qual en faré servir de ben segur una d'aquestes aplicacions perquè he vist realment el gran recurs del que disposem i la gran facilitat que té l'utilitzar-ho. En aquesta era digital tot mestre ha de ser conscient de la gran quantitat de recursos que les TIC ens ofereix i no tenir por a utilitzar-les. Hem de ser competents en les noves eines que ens ofereix Internet. Hem d'aprofitar-ho!



En les següents entrades hi haurà una que tractarà sobre la meva experiència provant cinc d'aquest productes creats per altres companyes de la classe,  així poder veure la diversitat d'aquest recursos i comentar-los en aquest blog.

Gràcies.

8. Repositoris i recursos digitals per a l'aprenentatge!


El dijous passat, dia 20 d'abril, vam estar parlant sobre un problema real que té relació amb un desbordament que ens provoca la gran quantitat d’informació que hi ha a Internet. Quan fem una cerca i trobem moltes Webs, blocs, Apps i això comporta que dediquem una bona estona a anar entrant a cada font d’informació i anar triant les que creiem que si serveixen i les que no.

Com podem fer perquè això sigui més fàcil i segur?
A Google, per exemple,  tenim els marcadors que ens informen de les pàgines més visitades per part nostra i ens enregistra i ens dóna la possibilitat d’ordenar tota aquesta informació per facilitar el trobar qualsevol pàgina que haguem buscat en un moment determinat.

La tasca que hem fet avui a classe és:

La creació d’un espai on hi hagi pàgines webs que ens interessi i que ho poguem d'organitzar nosaltres mateixes.

Com he dit abans, a través de la Webstore (app de Google) se'ns facilita la recerca de qualsevol aplicació que ens ofereix. La mateixa aplicació de Google està organitzada segons el tipus d’aplicació que vols trobar:categories, temes, jocs… A més a més, la gent que busca això pot puntuar la mateixa aplicació que ho facilita i així ja podem veure si ens interessa a nosaltres.


Un dels criteris queb he de teir en compte fer fer la tasca, i per mi el més rellevant després d'haver-la dut a terme, és pensar com organitzar tota aquesta informació dins una web creada, o blog, o el recurs que haguem triat. El professor ens ha contextualitzat un exemple en una escola. Per fer-ho ens centravem  en els soberts de sucre i cada alumne tenia una fitxa per organitzar-los, per exemple: gr, bars on han estan trobats, marques..., i així ja està pensada la manera d'porganityzar tota aquesta informació sobre el tema tractat, els sobrets de sucre.

Penso que és una activitat molt motivadora pels infants i alhora els fa pensar de manera individual i col·lectiva com organitzar la informació, ja sigui per una finalitat real com era aquesta amb els sobrets, o per qualsvol altra tasca del dia a dia que impliqui l'organització. I a més a més, tenint en compte als altres, ja que implica possar-se en la pell de l'usuari i pensar en què és el que vol buscar aquest i de quina manera més fàcil ho pot fer. A continuació segueixo explicant l'exemple.

Aquests nens també feien el treball de pensar en com jugar amb aquesta informació, i llavors veien que calia fer més apartats per cercar en relació al sucre. 

Nosaltres, en grup,  hem de decidir quins recursos digitals útils per a l’escola volem organitzar/trobar, per fer aquest joc. Hem de crear una pàgina web on hi hagi recursos pels infants.


Passos: definir quins camps d’informació creiem que serien útils per una base de dades, un recurs útil per a una escola (7,8 camps) → organitzar  La segona part és pensar com ho fem, quines eines tenim per poder classificar, per poder fer qualsevol consulta.

Aquí us deixo l'enllaç d'un document dirve on s'explica el recurs que vam utilitzar (Cistell d'històries audiovisuals), creat per facilitar a mestres, alumne i famílies la recerca de pel·lícules, contes, i sèries amb un fi educatiu de manera més segura i sobretot àgil. El més impornatnt és el procés que vam seguir i  com ho vam pensar. Al final del document hi ha una reflexió final de grup que crec molt interessant.

Fins la següent sessió,

Gràcies.

dimarts, 18 d’abril del 2017

El Pla TAC de l'Escola Garbí!


Durant les pràctiques hem hagut de preguntar i descobrir de quina manera utilitzaven a la nostra escola de pràctiques el Pla Tac de centre.
Per fer-ho vaig fer una entrevista a  l'encarregat informàric i responsable del Pla Tac del centre a tots els cursos.
Aquestes van ser les preguntes i el que em van respondre:

(Teniu Pla TAC? Des de quan està en funcionament?
Qui s’encarrega d’aquest Pla? De revisar que es compleixi i de reformular-lo?
Com funciona aquest Pla? És present a tots els cursos de primària?
Quines tecnologies utilitza?)

Entrevista del Pla TAC a la meva escola de pràctiques:

- Teniu Pla TAC a l’escola? (Pla de tecnologies per a l’aprenentatge i el coneixement)

Si, calia equipar en primer lloc l'Escola, van introduir-se les PDI l'any 2008-10, posteriorment el curs 2010-11els armaris de portàtils i el GV (moodle), el curs 2012-13 va iniciar-se la Robòtica i es van substituir les PDI per TV. El curs 2014-15 va comprar-se una impressora 3D. Aquest curs s'han incorporat robots a Educació Infantil. Actualment tots els alumnes des de 5e de Primària fins a 2n de Batxillerat porten el seu dispositiu i el altres poden utilitzar els armaris d'ipads i portàtils disponibles a l'escola.


- Com s’utilitza aquest pla dins el centre? Per a què serveix?

El pla es coordina setmanalment mitjançant els Caps de Departament de les diferents Competències, aplicant les possibilitats que ofereix transversalment en les diferents matèries.

- Quina relació hi ha entre el Pla TAC i l’ús dels Ipads a les aules? Què es pretén?

Donar transparència als dispositius i que els coneixements i l'intercanvi d'informació puguin fluir sense problemes.

- Tots els mestres de l’escola (o la majoria) tenen formació i /o la segueixen reben?

Tenen formació i la segueixen reben.

- Sobre l’ús de les TIC i el Pla TAC de l’escola? Com se’ls forma?

Setmanalment s'imparteixen les "Pastilles TIC", compartint coneixements entre els companys del Claustre.

- Hi ha una avaluació a través d’aquest Pla de manera periòdica? 

Anual mitjançant consultes als companys i Departaments.

- Es treballa a través del Pla TAC i s’atenen les dificultats d’aprenentatge en alguns alumnes?

Si coordinades amb el DOP.

- Quins objectius teniu com a escola envers aquest pla o altres?

Adaptar currículums i aportar transparència a l'ús dels mitjans tecnològics.

- Com s’organitza aquest pla? Currículum, pedagogia de l’escola, organització general...?

Com he comentat abans,mitjançant reunions setmanals dels Caps de Departament que posteriorment coordinen amb els seus equips.

Reflexió final:

Per tan, crec que pel que he pogut observar directament durant les classes i durant tot el període de pràctiques, en el funcionament del centre, les TIC i el Pla TAC estan integrats de manera significativa en tots els aprenentatges que fan els infants. L'ús de l'Ipad, integrat de manera progressiva en els cursos de primària, facilita la gestió de documents, applicacions, responsabilitats dels alumnes...
En definitiva, és un recurs en el qual l'escola hi ha confiat i ha sabut conèixer per poder-la integrar de manera adequada i com a una eina útil a través de la qual els infants aprenen diversos conceptes d'una manera molt més autònoma i responsable. Com es veu en l'entrevista, el centre fa un sguiment i es rennova constament en l'ús de les TIC mitjanánt el Pla TAC, i per tant, podem dir que es tracta d'una escola que ha obtat i ha treballat l'ús de les TIC com a eina fonamental i bàsica per el dia dia a l'escola.