divendres, 26 d’octubre del 2012

Cultura lliure i programació lliure!

Cultura lliure i progarmascio lliure: 4 opcions de debat! (25/10/2012) .

A classe em vist el següent vídeo: copy is not theft (és diferent copiar i compartir, que agafar i que un dels dos usuaris es quedi sense).



Per poder copiar fotografíes podem utilitzar de manera legal: wikimedia ,flickr, llicència creative commons: les fotos que no tenen drets reservats es poden utilitzar i copiar DIENT QUI ÉS L’AUTOR.

Programari lliure vol dir que no treballarem amb word, sinò amb programes lliures (openoffice, liberoffice), Internet( firefox), editor de fotos (GMP), reproductor de vídeos (vlc media player , antivirus (avasta antivirus home edition).

Quan utilitzem un programa miscrosoft (word, pwp) estem compran una llicència per utilitzar en un sol ordinador( el que hem utilitzat per comprar). Si vaig al flickr  i poso “dog” a la foto botó dret,  "algunos derecohs reservados " o " todos" o "niguno", puc utilitzar la fotografia per ús propi legalment. Normalmnet miro el tamanys original .

Commons.wikimedia.org Les fotografies que trobem són de la wikipedia que ja estan clasificades, no només hi han fotografies sinó que te les classifica per temes: parts del gos, anatomia, races etcc..si volem la fotografia la cliquem i mes abaix de la pàgina que s'obra trobem la llicència.

 Jamendo és un bon programa per baixar i descarregar música, clican a la caço veus si pots descargar-te'la lliurament i sense pagar .

 Creative commons!

Si trobem una fotografia i no sabem si es pot copiar o no doncs no la copiem, si la persona ho autoritza si que podrem coipiar-la. Hi ha un apartat per buscar imatges amb cc (creative commons)en la mateixa web. Hem de publicar amb cc. ens hem de baixar una llicència al creativecommons i copiar el codi embed com un gadget html javascript. Aixi cada persona que entri al meu bloc sap que totes les imatges o vídeos es poden copiar.

Per definir el programari lliure utilitzarem diefrentes característiques:

- El creador i pare n'és en Richard Stallman.
- Llibertat d'oferir el programa amb qualsevol propòsit.
- Per exemple: l'internet el fem servir de manera gartuita, és a dir, que només paguem el telèfon.
- Amb el programari lliure podem accedit al codi Font que en permet canviar el funcionament.
- Promou el moviment de la cultura lliure.
- Té quatre principis essencials: 1- la llibertat d'oferir el porgrama amb qualsevol propòsit , 2- llibertat per conèixer el codi Font, 3- llibertat de distribuir còpies del porgrama,  i 4- llibertat per modificar el programa.
- No per ser lliure vol dir que és gratuït, es paga un baix cost.



 Gràcies , Cristina

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada