dimarts, 30 d’octubre del 2012

Què són les Wikis?

A classe de GTIC vem veure un vídeo on ens explicàven el que eren les "wikis".

Us el deixo a  conrtinuació perquè ho tingueu més clar:






El wiki serveix per compartir informació. Un mail a l'hora d'enviar-lo l'estàs compartin però el copies dos cops i es repeteix. Amb un wiki aixó no passa. En el wiki trobem el mateix document compartit per aquelles persones que hagin de rebre'l i utilitzar-lo. Així doncs, no hi ha cap copia ni repeticions, sinò que totes les modificaions es fan a un mateix "mail" on qui hi escriu és l'editor en aquell moment de tot el que els altres han compartit en el wiki.

A classe vem crear un wiki de la següent manera:

1. Un membre del grup crea un wiki. (com si fos la wikipedia on tothom hi pot modificar allò que vulgui)
2. Un altre membre del grup un cop fet el wiki pot modificar el que vulgui.
3. Hi ha un apartat de "locations" on qualsevol membre del grup pot referir-se a una cosa que vagi enllaçada amb una pàgina web.

Com hem pogut observar en el vídeo, les wikis són molot útils per a fer llistes on hi han subgrups de conceptes o de coses.

Gràcies Cristina.

divendres, 26 d’octubre del 2012

Cultura lliure i programació lliure!

Cultura lliure i progarmascio lliure: 4 opcions de debat! (25/10/2012) .

A classe em vist el següent vídeo: copy is not theft (és diferent copiar i compartir, que agafar i que un dels dos usuaris es quedi sense).



Per poder copiar fotografíes podem utilitzar de manera legal: wikimedia ,flickr, llicència creative commons: les fotos que no tenen drets reservats es poden utilitzar i copiar DIENT QUI ÉS L’AUTOR.

Programari lliure vol dir que no treballarem amb word, sinò amb programes lliures (openoffice, liberoffice), Internet( firefox), editor de fotos (GMP), reproductor de vídeos (vlc media player , antivirus (avasta antivirus home edition).

Quan utilitzem un programa miscrosoft (word, pwp) estem compran una llicència per utilitzar en un sol ordinador( el que hem utilitzat per comprar). Si vaig al flickr  i poso “dog” a la foto botó dret,  "algunos derecohs reservados " o " todos" o "niguno", puc utilitzar la fotografia per ús propi legalment. Normalmnet miro el tamanys original .

Commons.wikimedia.org Les fotografies que trobem són de la wikipedia que ja estan clasificades, no només hi han fotografies sinó que te les classifica per temes: parts del gos, anatomia, races etcc..si volem la fotografia la cliquem i mes abaix de la pàgina que s'obra trobem la llicència.

 Jamendo és un bon programa per baixar i descarregar música, clican a la caço veus si pots descargar-te'la lliurament i sense pagar .

 Creative commons!

Si trobem una fotografia i no sabem si es pot copiar o no doncs no la copiem, si la persona ho autoritza si que podrem coipiar-la. Hi ha un apartat per buscar imatges amb cc (creative commons)en la mateixa web. Hem de publicar amb cc. ens hem de baixar una llicència al creativecommons i copiar el codi embed com un gadget html javascript. Aixi cada persona que entri al meu bloc sap que totes les imatges o vídeos es poden copiar.

Per definir el programari lliure utilitzarem diefrentes característiques:

- El creador i pare n'és en Richard Stallman.
- Llibertat d'oferir el programa amb qualsevol propòsit.
- Per exemple: l'internet el fem servir de manera gartuita, és a dir, que només paguem el telèfon.
- Amb el programari lliure podem accedit al codi Font que en permet canviar el funcionament.
- Promou el moviment de la cultura lliure.
- Té quatre principis essencials: 1- la llibertat d'oferir el porgrama amb qualsevol propòsit , 2- llibertat per conèixer el codi Font, 3- llibertat de distribuir còpies del porgrama,  i 4- llibertat per modificar el programa.
- No per ser lliure vol dir que és gratuït, es paga un baix cost.



 Gràcies , Cristina

"Usos educatius dels blogs, recursos, orinetacions i experiències per a adolescents"

A classe de GTIC vem treballar el llibre sobre els blogs: "Usos educatius dels blogs, recursos, orinetacions i experiències per a adolescents".

En aquest llire hi podem trobar molta informació sobre el què és un blog, les utilitats dels blocs educatius, els diefrents tipus de blocs que hi ha, les seves característiques, les paper dels alumnes i dels professors envers als blogs, tot un recull d'experiències de docents amb els blogs, molt llocs i enllaços d'interès i respostes a preguntes habituals per aquels qu emai han utilitzat o no saben el que és un blog.

Crec que ens ha servit de molt aquest llibre perquè està molt ben estructurat, amb molt exemples i clares explicacions on l'informació es entenedroa i eficaç. Sens dubte, és un llibre en el qual qualsevol persona hi pot accedir i pot ser de gran ajuda i utilitat.

dijous, 25 d’octubre del 2012

Què són els canals RSS?

Els canals RSS són un mètode que ens estalvia temps a l'hora de buscar aquella pàgina web que ens agrada. Fins que no la trobem perdem  molt de temps. Per aixó s'han creat uns canals RSS que t'infromen des de les pàgines i els blogs que a tu t'interessen sobre tot el que van renovan.

Per poder tenir un canal RSS ens hem de donar d'alta en el google reader o a les pàgines webs que ens indica el vídeo que teniu a continuació:




Un cop ens hem fet el google reader podem vistar qualsevol pàgina web. La que ens agradi, nomès hem de seleccionar la icona del "RSS" i a partir d'aquell moment ja rebrem en el nostre google reader tota la infromàció renovada de la pàgina web que hem seleccionat al moment.

Si observeu el meu bloc podreu veure com a la dreta hi tinc la icona del canal RSS perquè si algú em vol seguir, tingui totes les modificacions i noves entrades que faig al moment.


Gràcies, Cristina.

divendres, 19 d’octubre del 2012

Un poema de Salvador Espriu.

Bon dia!

A classe de COED ens van proposar a principi de semestre la recitació d'un poema de memòria d'un o una  autor/a en  català o un poema amb llengua catalana.


Cadascú havia d'escollir un poema. El que vulguéssim, per poder memoritzar-lo i recitar-lo davant  la classe al final de semestre.


Aquest exercici ens ajuda a saber com hem de parlar en públic: l'entonació, la dicció, el control dels nevis, el to de veu, la posisció del cos a l'hora de parlar, la mirada, les pauses...És per aixó que moltes i molts de nosaltres estàvem molt nervisos el dia de la recitació.


El poema que jo vaig escollir va ser " Perquè l'entonis amb compassiu amor" de Salvador Espriu del llibre "Final del laberint". El poema diu així:



http://www.salvadorespriu.com




PERQUÈ L’ENTONIS AMB COMPASSIU AMOR
Que no sigui, però, la cançó de l'odi,  
nascuda de la injusta i llarga humiliació.  
Ara em despengen uns dits piadosos
de les forques senyorials de la paraula,  
i cau a poc a poc la clara pluja  
en aquesta terra nostra de pobres sembrats.  
Oblido dolçament les ones i les hores, 
i la por de morir m'esdevé una tranquil·la  
mirada de caminant molt cansat a la porta  
de l'hostal silenciós i càlid de la nit.  
Enllà quedava la remor de les amples aigües,  
 em criden al repòs del profund desert,
el meu maligne nombre se salva en la unitat. 
                       
                    Salvador Espriu, Final del laberint 


A l'hora de recitar el poema vaig estar molt nerviosa, però igual que a tothom, un cop vas dient totes les paraules del poema amb l' ordre adequat i amb calma, els nervis van disminuint i la por al públic desapareix.


Reflexió personal.

Crec que aquest exercici ha servit a molta gent per poder treure's la por de parlar davant un públic exigent i amb gran quantitat d'individus. 

Hem treballat la memorització i tots aquells aspectes que ja he anomenat anteriorment per fer una recitació del tot correcta. 

Tot i que alguns i algunes hem pogut passar un mal moment, ha estat molt interessant la tria dels altres , amb les seves explicacions, l'entonació i èmfasi de cada persona, l'ambient format a l'aula i el recolzament de tots nosaltres a cadascuna de les persones que sortia a recitar el seu poema. Realment, han estat uns dies rics de paraules i d'aprenentatge.


Moltes gràcies 

Cristina Carbonell





Qui és ella?

Hola  a tots i totes!

A classe hem fet un exercici amb parelles. Consistia en descriure de la manera que volguéssim la personalitat o altres aspectes de la nostra companya de parella, en el meu cas amb la Sara Berzas.

Tothom podia fer-ho com vulgués, amb un vídeo, una cançó, un poema... jo vaig decidir fer-ho més visual i material. Aquest n'és el resultat:



Aquí podem veure com he descrit a la Sara amb un desplegable on hi ha cartolines verdes, el color de l'esperança, i he escrit característiques seves: alegre, oberta, sensible...

Significa el camí que poc a poc anem creant a la vida, amb els amics, amb la família...

Reflexió personal.

Personalment crec que aquest exercici ens ha aportat creativitat, refelxió i sobre tot saber com les coses s'han de comunicar de manera més original i eficaç.


Moltes gràcies!



Cristina Carbonell

dijous, 18 d’octubre del 2012

El Power Point




Bon dia!

A classe hem llegit la lectura de " 12 propostes d'ús creatiu  i multimèdia del programa Power Point". Així doncs hem pogut aprendre i saber el que realment és el Power Point i les seves utilitats.

http://www.fomentformacio.com/wp-content
/uploads/powerpoint.png
El Power Point és un programa de l'empresa Windows en el qual s'hi poden crear, editar, entre d'altres presentacions.

En el Power Point podem trobar dos tipus d'ús en les presentacions: el tipus tradicional i el creatiu.

El tipus més tradicional és aquell en el qual l’alumne té els següents avantatges:
- Té en pantalla una guia del que s’està dient, permet incorporar imatges il·lustratives, permet crear esquemes per fer més intel·ligible la matèria, es pot inserir elements multimèdia com ara: imatge, so..., facilitat per prendre apunts i es pot utilitzar una variada gamma de colors. 

Tot i les seves característiques i avantatges podem trobar alguns inconvenients: massa informació en les diapositives, l'orador es limita a llegir la pantalla, pot haver un abús dels elements multimèdia  els oradors tenen tendència a incloure més continguts creient que els alumnes ho assimilen més ràpid.

Tot i això des de ben petits hem utilitzat el Power Point per la seva eficàcia a l'hora de crear les presentacions i de la manera en què ho podem modificar, guardar i crear.

Moltes gràcies!


Cristina Carbonell

dimarts, 16 d’octubre del 2012

Què és " Delicious " ?

Bon dia a tothom!

Avui us explicaré el què és "Delicious" i de quina manera fer-lo servir!

Donc bé, Delicious és un servei de marcadors socials de pàgines webs, és a dir, serveix per poder tenir totes les pàgines webs , enllaços etc, que t'interessin en un mateix lloc. A més de poder guardar-los en el compte que et pots fer a " delicious.com ", pots compartir enllaços d'interés i totes les altres pàgines que tens en el teu delicious amb altres usuaris del mateix Delicious.

Amb Delicious pots possar qualsevol pàgina web preferida i accedir a ella des de qualsevol lloc directamet, sense haver d'anar al navegador i a la llista de preferits. Pots accedir-hi des de tots els ordinadors ja que només implica tenir el compte Delicious que es troba com pàgina web a internet.

A més, a través de les etiquetes que es poden fer dins del lloc web es poden organitzar i catagoritzar qualsevol dels enllaços o llocs webs di'interés només buscant el tema que t'interessa dins de Delicious.




Aquí us deixo un vídeo sobre la pàgina web Delicious i les seves característiques!



Moltes gràcies a tots! Fins aviat.

Cristina.

dilluns, 15 d’octubre del 2012

Bloc / Wikis


Bona tarda !

Avui us deixo una presentació sobre les diferències que trobem entre els blocs i les wikis.




Blogs y Wikis from Tíscar Lara 


Aquí teniu una altra ajuda per saber la diferència i característiques dels bocs i les wikis:

Blocs o Wikis? from lourdes.domenech


Moltes gràcies!


Cristina Carbonell

divendres, 12 d’octubre del 2012

Exemple d'un bon comunicador: Sir Ken Robinson!

El dia 25/09/2012 a classe de COED, vem estar parlan sobre quins apectes essencials ha de tenir un bon comunicador per poder arribar al públic amb claredat i fen arribar la informació aue es vulgui transmetre de la millor manera possible.

Un exemple de bon comunicador l'observareu en el vídeo que trobeu a continuació:

 

En aquest vídeo observem uns trets característics que despres de haver format un debat a la classe vem determinar que eren els correctes:

- L'humor és molt important per a ser un bon comunicador.
- Les preguntes que realitzar l'emissor al públic (preguntes retòriques, ironies...)
- Els exemples que s'utilitzen sobre la vida quotidiana.
- La variació de la veu, el to.
- L'expressió oral, exclamacions, interrogacions...
- L'expressió corporal, la postura, les mirades..
- La vocalització i l'articulació a l'hora de parlar.
- La riquesa del vocabulari que s'utilitza per defensar el tema explicat ...

Reflexió personal.

Personalment crec que aquest video m'ha agardat molt. Ha estat molt interesant tota la refelxió que aquest home ens fa de l'educació.

Hem de lluitar per el què volem i no desvaloritzar la nostra professió.

A part hem de tenir en compte tots es recursos que s'utilitzn en aquest discurs per cridar i mantenir l'atenció del públic.

Un de les coses que crec més important és l'humor que s'utilitza per crear interés i expectació en el públic.


 Gràcies, Cristina.

diumenge, 7 d’octubre del 2012

Analitzem un bloc educatiu!



Bona tarda!

 L'altre dia vam treballar a classe l'anàlisi de diversos blocs educatius.

Per poder i  saber analitzar un bloc educatiu , primer vàrem haver de llegir el llibre de "Usos educatius dels blocs  Recursos, orientacions i experiències per a docents." Un cop feta la lectura ens vam proposar a escollir un bloc educatiu i analitzar-lo amb els punts de referència que trobem a continuació:

El bloc que jo he escollit és ,http://olgacatasus.blogspot.com.es/

1. Quins tipus de continguts hi ha publicats i en quin format (vídeo, àudio  presentacions,....).    
  
Hi trobem publicats vídeos  imatges digitals, fotografies  plans audiovisuals, lectoescripures,    presentacions, escrits, enllaços etc.. 

2. Com encaixa amb les diferents classificacions que trobem al llibre: Tipus de bloc, activitat que s'hi desenvolupa, interaccions possibles,...

És un bloc de professors, més concretament d'una professora. Expliquen totes les activitats diverses que realitzen a l'escola, espais de suport com : personatges de conte, cinema i educació, museus, còmics, contes...

3. Qui els publica?

Els publica la mestre Olga Catastos.

4. Hi ha alguna estructura en el bloc? Categories, etiquetes, menús,...

Hi trobem etiquetes, apartats de matèries, els diferents cursos, missatges, mapes, calendaris, wikis, blocs d'alumnes, biblioteca, web quest, enllaços pels pares i pels mestres.

5. Com són les entrades?

Les entrades es caracteritzen per l'explicació amb text digital i el complement d'una imatge o vídeo o presentació.

6. Quines competències s'hi treballa?

S'hi treballen diverses competències: lingüístiques, matemàtiques, digitals...

7. Hi ha comentaris?

Sí, hi han comentaris de pares, de mestres i d'altres visitants al bloc.

8. A qui va dirigit?

Va dirigit a tot el públic que entri al bloc, pares, mestres, alumnes...

9. Hi ha bloc roll?

Si que hi ha bloc roll amb un gran ventall d'enllaços i altres blocs de diferents àmbits.


Per l'anàlisi que he dut a terme, el bloc que he analitzat és molt complet, organitzat  amb color, interessant i d'un ventall ampli de possibilitats, ja sigui cerca d'informació, ajuda per mestres, informació pels pares, per estudiants etc. Les explicacions de les entrades són clares i entenedores per tot el públic.


Moltes gràcies a tots!